Sárga angyal – az autók megmentője
Sárga angyal – az autók megmentője
Sárga angyalok – Ingyenes Autómentő Kereső Rendszer
Sárga angyal – az autók megmentője

Sárga angyal autómentés – az autók megmentője

 

A magyarországi autózás rendelkezik néhány olyan fogalommal, melyeket az időseknek nem kell elmagyarázni, azonban a fiatalabbak nem feltétlenül vannak vele tisztában. Ilyen például a sárga angyal is, mely első hallomásra inkább tűnhet egy hittanórán elhangzó szónak, mint az autómentés kapcsolódó fogalmának. A sárga szín a Magyar Autóklub egykori autómentő gépjárműveinek színe volt. Az angyal szó, pedig arra utal, hogy gyors és szakszerű segítség érkezik, amikor hatalmas szükség van rá. A fogalom napjainkban kibővült és minden szállításra, autómentésre, műszaki mentésre vonatkozó tevékenységet ide sorolhatunk.


Történetük

A magyarországi autómentés története az 1960-as évekig nyúlik vissza. Az elnevezés nem magyar privilégium, hisz ezt a kifejezést az osztrákoktól vettük át. A sárga angyalt sokszor nem csak az autómentőkre, hanem a szerelőkre is mondták. Kezdetben csak a fővárosban és a balatoni országutakon kaptak segítséget az autósok, később azonban országos szinten jelen voltak az utakon a sárga szerelőautók. A név az autók egységes sárga festéséből ered, valamint a szakemberek is ilyen színű kezeslábasban tevékenykedtek. Eleinte 23 lóerős Steyr-Puch kisautókkal érkeztek a helyszínre az autómentők. Nem csak az elnevezés, de az első autók is Ausztriából érkeztek. Idővel az autók típusai változtak, azonban a cél ugyanaz maradt, még pedig, hogy a bajba jutott autósokhoz minél előbb eljusson a segítség. Manapság rengeteg autó cirkál az utakon, aminek jó része nincs túl jó műszaki állapotban. Ugyanakkor előfordulhat, hogy az út minősége, figyelmetlenség, vagy bármilyen egyéb körülmény miatt kerül bajba az autós. A sárga angyalok röviddel a hívás után megérkeznek, hogy segítsenek a pórul járt autósokon.


Gyorsszerviz a helyszínen vagy az autó szállítása egy közeli szervizbe?

A baj mértékétől függően a munkatársak megkísérli a helyszínen elhárítani a problémát. A helyszínen nem teljeskörű gépkocsijavítás történik, mindössze a kisebb hibák feltárása és ezek lehetőség szerinti javítása. Ilyen problémák lehetnek a kerék cseréje, az izzócsere, vagy a hideg indítás. Ez után a jármű sofőrje el tud jutni egy közeli szervizbe. A helyszínen az autó főbb alkatrészeit nem bonthatja meg, csak és kizárólag a kisebb hibákat igyekezhet kijavítani. Természetesen, ha garancia vagy gyári előírás tiltja a javítást, akkor a munkatárs nem nyúl az autóhoz. Abban az esetben, ha az autó nem indul vagy veszélyes lenne visszaengedni a forgalomba, akkor a munkatársak gondoskodnak az autómentésről, ide értve annak elszállítását vagy kiemelését daru által, például, ha árokba csúszott a gépjármű. Továbbá az utasok utaztatását is megoldják. A sárga angyalok már több évtizede segítik az autósokat, ez egy szemernyit sem változott, az autók azonban igen. Az aprócska autók helyett ma már különféle márkájú, felszerelt gépjárművek sietnek a bajba jutottak segítségére. Sajnos bárki kerülhet bajba, így jobb, ha tisztában van lehetőségeivel. Egy baleset során vagy, ha nem indul az autó könnyű kétségbeesni, pláne, ha messze van az otthonától. A leggyakoribb probléma, ami az autósok több, mint harmadát érinti az akkumulátorral kapcsolatos problémák. De, igen gyakori még a fék, karosszéria és futómű probléma is. Ennek tudatában nem csoda, hogy bőven akad dolguk a sárga angyaloknak.  Az idősebbek már rutinosan hívják a sárga angyalt, de a fiataloknak sem árt tisztában lenni ezzel a lehetőséggel.

Sárga Angyalok, kattints ide! Vissza a bejegyzésekre

Cégeknek

Azonnal látható az autómentők pozíciója
Ingyenes alapszolgáltatás
További csomagok alacsony havidíjjal
Ingyenes mobil app

Magánszemélyeknek

Gyors segítség bárhol, bármikor
Non-Stop autószállítás
Nincsenek felesleges plusz költségek
Egyszerű, gyors kommunikáció