Kisokos: Amikor ködfátyol ereszkedik az utakra

Ködlámpával kapcsolatos tévhitek és szabályok


A ködlámpáról igen megoszlik a közvélemény, használatát felelős sofőrként kell átgondolnunk. A KRESZ szerint akkor szabad bekapcsolni, amikor a látási viszonyok indokolják. Na de mit is jelent ez pontosan? Korlátozott látási viszonyokat eredményezhet felhősödés, köd, eső, hóesés porfelhő és egyéb speciális esetek. Tehát tiszta időben megfelelő fénymennyiség mellett alkalmazása tilos, hiszen szembejövő autóstárainkat megzavarja, mivel a fénye erősebb a tompított fényszóróénál is, sőt akár komoly büntetéseket is bezsebelhetünk. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a ködlámpa nem helyettesíti a tompított fényszórót!

Szélsőséges időjárási körülmények között azonban nagy segítségünkre lehet, így a szabályok betartásával bátran alkalmazzuk. Az első ködfényszóró az előttünk elterülő úttest megvilágítását javítja, a hátsó pedig a mögöttünk haladó sofőröknek jelzi jelenlétünket.

A KRESZ nem tér ki arra, hogy lakott területen kívülre, vagy belülre érvényesek a ködfényszóróval kapcsolatos szabályok, tehát az említett korlátozott látási viszonyok között településeken belül is beizzíthatjuk. Álló gépjárművön kizárólag tompított fényszórót szabad bekapcsolni, ezt is erős ködben vagy sűrű hóesésben. A ködlámpát és a távolsági fényszórót álló helyzetben felejtsük el, ezek használata szigorúan tilos!

Ha az anyagi szempontokat vesszük figyelembe, szintén nem árt óvatosnak lenni. A ködlámpa helytelen alkalmazása hivatalosan közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének minősül. A helyszíni bírságolás 5 ezer és 50 ezer forint között mozog, azonban jó hír, hogy a hazai utakon a rend őrei első körben az esetek nagy részében figyelmeztetéssel továbbenged minket.

A sebességkorlát betartására ködös, párás körülmények között különösen figyeljünk. Ilyen esetben a felső határ is magas lehet, válasszunk olyan tempót, melynél magabiztosnak érezzük magunkat. A követési távolság növelése is erősen ajánlott, hiszen ilyenkor nehezebben tudjuk felmérni a távolságokat. Ha nem muszáj, ne előzzünk meg senkit, a rizikófaktor rossz látási viszonyok között jelentősen emelkedik.

Használd a ködlámpát te is rendeltetésszerűen, óvd saját magad és autóstársaid épségét is!

+36709458383
 

Autómentés Mosonmagyaróvár Autómentő Szolgáltatóink

Non-Stop Autómentés Szolgáltatásaink Mosonmagyaróvár Környékén:

Autómentés, műszaki mentés, autószállítás. Kerékcsere, ajtónyitás kulcsbezárás estén, gumiszerviz, csereautó, gépszállítás, kamionmentés, speciális áruk szállítása. Profi szakemberek, szakszerű, gyors, megbízható és pénztárcabarát megoldás!

Görgess balra, vagy koppints a cégre a kapcsolatfelvételhez és a további adatokhoz! swipe

Telephely Km díj Info Autó adatok

Cégeknek

Azonnal látható az autómentők pozíciója
Ingyenes alapszolgáltatás
További csomagok alacsony havidíjjal
Ingyenes mobil app

Magánszemélyeknek

Gyors segítség bárhol, bármikor
Non-Stop autószállítás
Nincsenek felesleges plusz költségek
Egyszerű, gyors kommunikáció