Kisokos: Mit tegyünk, ha meghalljuk a szirénát?

Megkülönböztető jelzésekkel kapcsolatos tudnivalók

 

A köztudatban erősen él, hogy szirénaszót hallva húzódjunk félre az utakról. Most azonban ideje tiszta vizet önteni a pohárba, hogy pontosan mi a teendő ilyenkor. Először is, érdemes tisztázni, hogy kik és hogyan használhatnak megkülönböztető jelzéseket. Ezek a jelzések hivatalosan villogó kék, vagy kék és vörös fényjelzéssel és szirénával, vagy éppen váltakozó hangmagasságú hangjelzéssel különböztetik meg magukat a forgalom többi résztvevőjétől.

Hatósági engedély nélkül is élhetnek ezzel a lehetőséggel a mentőautók, a magyar honvédelem és a rendvédelem szervei sürgősségi betegellátáskor. Ezen kívül a katasztrófavédelem hivatalos szervei, például helyi és önkormányzati tűzoltóságok járművei is joggal használhatják a megkülönböztető jelzéseket.

Átlagos sofőrként általában nincs elsőbbségünk velük szemben, igaz ez a kereszteződésekre is, érkezési iránytól függetlenül. Ha zárt csoportban haladó, esetleg kísért vagy közrefogott járművel találkozunk, szintén kötelesek vagyunk elsőbbséget adni számukra. Megelőzni őket szigorúan tilos! Az említett szabályok akkor érvényesek csak, ha a hang- és a fényjelzés párhuzamosan működik. Gyalogosként is tartsuk szem előtt, hogy például száguldó mentőautó elé semmiképp ne lépjünk le a járdára, még zebrán sem!

Az elsőbbségadáson felül akadálytalanná is kell tennünk a megkülönböztető jelzéseket használó jármű számára a haladást. Húzódjunk arrébb, vagy ha szükséges, álljunk meg. Mindig mérjük fel higgadtan, hogy milyen helyezkedéssel tudunk a legtöbbet segíteni. Ha az adott gépjármű álló helyzetben van, de továbbra is használja jelzéseit, fokozott óvatossággal hajtsunk el mellette.

Számos alapvető közlekedési szabály természetesen vonatkozik a megkülönböztető jelzéssel haladó autókra is. Tilosban csak jelzések használata mellett állhat meg, viszont ha engedélyezett a parkolás egyébként is, akkor köteles leállítania a fény-és hangjelzéseket is. Ha rendőr irányítja a forgalmat, annak ezek a kocsik is kötelesek engedelmeskedni. Kézenfekvő ugyan, de érdemes megemlíteni, hogy a jelzéseket használó járművek sem hagyhatják figyelmen kívül a vasúti átjárók jelzéseit. A sebességkorlátozást nem kell betartaniuk, viszont a forgalom többi tagját természetesen nem veszélyeztethetik.

+36709458383
 

Autómentés Nyíregyháza Autómentő Szolgáltatóink

0-24 Autómentés Nyíregyháza Autómentő Szolgáltatásaink:

Mezőgazdasági gépszállítás, helyszíni gyorsszerviz, előre tervezett autószállítás Európából. Autómentés az M3 teljes hosszában és országosan éjjel-nappal. Kerékcsere, autószerviz, gumiszerviz szolgáltatás.

Görgess balra, vagy koppints a cégre a kapcsolatfelvételhez és a további adatokhoz! swipe

Telephely Km díj Info Autó adatok

Cégeknek

Azonnal látható az autómentők pozíciója
Ingyenes alapszolgáltatás
További csomagok alacsony havidíjjal
Ingyenes mobil app

Magánszemélyeknek

Gyors segítség bárhol, bármikor
Non-Stop autószállítás
Nincsenek felesleges plusz költségek
Egyszerű, gyors kommunikáció